Cukinia, ostatnio coraz częściej gości na moim stole. Wdzięczne warzywo dające mnóstwo witamin i odkwaszające organizm.
Kogo nie zapytam o danie z cukinii odpowiedź jest jedna - placki. Smażone nie bardzo mi leży w taki upał. Mój żołądek i tak ma już ciężko. Moja propozycja dania z cukinią to lekka i smaczna zapiekanka.
SKŁADNIKI:
(NA 2 PORCJE)
- 1 duża cukinia
- sól
- sok z połowy cytryny
- masło do wysmarowania naczynia
PULPETY
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- 10 dag fety
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- papryka ostra w proszku
SOS
WYKONANIE:
- Cukinię obierz, przetnij wzdłuż na cztery części i pokrój w plasterki.
- Pokrojoną cukinię wrzuć na minutę do osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny.Odsącz i ostudź.
- Zmieszaj wszystkie składniki pulpetów na gładką masę.
- Formuj z masy małe pulpeciki i wrzuć do wrzątku na 3 minuty.
- Śmietanę zagotuj w rondelku, aby nieco woda odparowała.
- Wrzuć do śmietany 2 łyżki koperku i przypraw.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko masłem.
- Na dno naczynia połóż część cukinii. Na to pulpeciki i resztę warzywa.
- Zalej wszystko sosem i wstaw do piekarnika na 180 stopni.
- Po 15 minutach będzie gotowe :)
SMACZNEGO !
Mniam wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńJa próbowałam startą cukinię smażyć jak placki ziemniaczane, niestety nie nadaje się, jak do tej pory sprawdzała się tylko jako dodatek do leczo, no ciekawa jestem tych pulpecików, może spróbuję.
OdpowiedzUsuńTakich pulpetów jeszcze nie jadłam - trzeba koniecznie wypróbować :]
OdpowiedzUsuńmmmm pycha ;)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOrzesz ale mi narobiłaś apetytu:)
OdpowiedzUsuńPiękny masz szablon<33
daj trochę :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńpyszności!!!!
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
Ciekawy przepis - z chęcią wypróbuję, bo u mnie zatrzęsienie cukinii :)
OdpowiedzUsuńJa robię także cukiniowy pasztet (bezmięsny) - mniam ;)
ja nie mogę się przekonać do jedzenia cukinii :)
OdpowiedzUsuńmoże zrób tak
Usuńzetrzyj kawałek cukinii na grubej tartce, tak samo kilka pieczarek, dodaj drobno pokrojoną porę, jajko, troszkę mąki razowe, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, smaż na oleju, odsącz na ręczniczku papierowym po usmażeniu, dodaj rocotty. Smacznego
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne, częstuję się Twoim pulpetem :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
UsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńaz mi zaburczało w brzuchu! ;)
OdpowiedzUsuń