10 sierpnia 2014

Zapiekane pulpeciki z cukinią

Cukinia, ostatnio coraz częściej gości na moim stole. Wdzięczne warzywo dające mnóstwo witamin i odkwaszające organizm. 
Kogo nie zapytam o danie z cukinii odpowiedź jest jedna - placki. Smażone nie bardzo mi leży w taki upał. Mój żołądek i tak ma już ciężko. Moja propozycja dania z cukinią to lekka i smaczna zapiekanka.






SKŁADNIKI:                                                                                                                                   
(NA 2 PORCJE)
  • 1 duża cukinia
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania naczynia

PULPETY

  • 200 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula 
  • 10 dag fety
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • papryka ostra w proszku
SOS
  • jedna mała kwaśna śmietana 18%
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE:                                                                                                                               
  1. Cukinię obierz, przetnij wzdłuż na cztery części i pokrój w plasterki.
  2. Pokrojoną cukinię wrzuć na minutę do osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny.Odsącz i ostudź.
  3. Zmieszaj wszystkie składniki pulpetów na gładką masę.
  4. Formuj z masy małe pulpeciki i wrzuć do wrzątku na 3 minuty.
  5. Śmietanę zagotuj w rondelku, aby nieco woda odparowała. 
  6. Wrzuć do śmietany 2 łyżki koperku i przypraw.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko masłem.
  8. Na dno naczynia połóż część cukinii. Na to pulpeciki i resztę warzywa. 
  9. Zalej wszystko sosem i wstaw do piekarnika na 180 stopni.
  10. Po 15 minutach będzie gotowe :)

SMACZNEGO !

17 komentarzy:

  1. Anonimowy21:30

    Ja próbowałam startą cukinię smażyć jak placki ziemniaczane, niestety nie nadaje się, jak do tej pory sprawdzała się tylko jako dodatek do leczo, no ciekawa jestem tych pulpecików, może spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich pulpetów jeszcze nie jadłam - trzeba koniecznie wypróbować :]

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzesz ale mi narobiłaś apetytu:)

    Piękny masz szablon<33

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności!!!!


    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis - z chęcią wypróbuję, bo u mnie zatrzęsienie cukinii :)
    Ja robię także cukiniowy pasztet (bezmięsny) - mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy17:41

    ja nie mogę się przekonać do jedzenia cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy19:28

      może zrób tak
      zetrzyj kawałek cukinii na grubej tartce, tak samo kilka pieczarek, dodaj drobno pokrojoną porę, jajko, troszkę mąki razowe, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, smaż na oleju, odsącz na ręczniczku papierowym po usmażeniu, dodaj rocotty. Smacznego

      Usuń
  9. wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to musi być pyszne, częstuję się Twoim pulpetem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. az mi zaburczało w brzuchu! ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz motywuje mnie do dalszego pisania. Dziękuje :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...