19 maja 2015

Muszelki szpinakowo-brokułowe

Uwielbiam makaron na zielono i biało, na pomidorowo już trochę mniej.....
Wyzwaniem było znaleźć takie duże muszelki, ale jedna paczka gdzieś w Stokrotce się ostała ;)
Przepis podkradłam od koleżanki, przyznaję się, ale tak smakowicie wygląda...a smakują jak pierogi ze szpinakiem ;)




Na ok. 12 muszelek

SKŁADNIKI:                                                                                                                                   

  • makaron muszelki - duże
  • szpinak ok. 8 kostek jeśli mrożony
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 10 kostek sera typu feta
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1/2 małego brokuła
  • sól, pieprz
  • masło


WYKONANIE:                                                                                                       

  1. Makaron ugotować al'dente.
  2. Brokuł umyć, podzielić na małe kawałki i ugotować na półmiękko.
  3. Ugotowane brokuły drobno posiekać.
  4. Na masełku podsmażyć/udusić szpinak i dodać do niego posiekany czosnek.
  5. Zdjąć szpinak z ognia i dodać do niego brokuły i ser feta. 
  6. Przyprawić do smaku.
  7. Farszem nadziewać muszelki i układać w naczyniu żaroodpornym.
  8. W miseczce rozbić jajko, roztrzepać i połączyć z jogurtem i śmietaną.
  9. Dodać ząbek czosnku.
  10. Sosem polać muszelki.
  11. Zapiekać w piekarniku w temperaturze około 200 stopni C przez 25 minut.





SMACZNEGO !

PROMOCJE PRODUKTOWE:
kliknij na obrazek, przejdziesz do gazetki.



do 20.05.2015
do 20.05.2015
do 20.05.2015

do 28.05.2015

11 komentarzy:

  1. Mm jakie pyszności ;) chyba coś podobnego wyczaruję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm.. no może być smaczne.. bo na pewno tak wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniamm, to coś dla mnie. pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam fetę, szpinak i brokuły, więc to coś dla mnie :) Ja robię często makaron- grube rurki nadziewane fetą i szpinakiem, też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhmm wyglądają smacznie, tym bardziej jak lubię kompozycję makaron + szpinak :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładne, ale musiało Cię to pracy kosztować. Osobiście nie mam tyle zapału, żeby faszerować jakikolwiek rodzaj makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz motywuje mnie do dalszego pisania. Dziękuje :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...