Muszę Wam przyznać, każde ciacho było pyszne i znikało w ciągu doby.
Pierwsze co wyczarowałam było Galette polecone i wykonane wcześniej przez Maleńka bloguje
W wersji poleconej były brzoskwinie, które trzeba było zamienić na jabłka. To brązowe to nie spalone, a cynamon :)
Wyszło takie maleństwo na dwie, trzy osoby. Samo ciasto smaczne, ale środek zdecydowanie za słodki. Chyba jednak wersja z brzoskwiniami lepsza, mniej zasładzająca.
Na drugie ciacho zebrało mi się późnym wieczorem. Przepis polecony przez Joannę Zaucha
Ciasto włoskie
Przepis TU ------> http://palcelizac.pl/ciasto-wloskie/
Wyszło bardziej jak jabłka z ciastem, ale smak zaskakujący. Skojarzyła mi się od razu Sycylia.
Ciasto orzechowo-cynamonowe z jabłkami Anny Bajer w rzeczywistości wyszło prawie identycznie jak ciasto włoskie.
Przepis
"
5 jabłek
2 szklanki mąki
2 garście orzechów włoskich
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sodki
3 jajka
Jaja ubijamy z cukrem. Mąkę przesiewamy ze sodka, cynamononem i proszkiem. Jabłka obieramy i kroimy w kostke tak samo orzechy. Do jajek dodajemy olej,mieszamy. Na koniec dodajemy. Jabłka i orzechy, mieszamy. Gęste ciasto. Pieczemy 35 min w temp 170stopni
2 szklanki mąki
2 garście orzechów włoskich
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sodki
3 jajka
Jaja ubijamy z cukrem. Mąkę przesiewamy ze sodka, cynamononem i proszkiem. Jabłka obieramy i kroimy w kostke tak samo orzechy. Do jajek dodajemy olej,mieszamy. Na koniec dodajemy. Jabłka i orzechy, mieszamy. Gęste ciasto. Pieczemy 35 min w temp 170stopni
"
Składniki te same, jedynie nieco inne wykonanie.
Szarlotka z połówek jabłek zawładnęła ostatnio internetowymi forami o gotowaniu, więc musiała się znaleźć w tym zestawieniu. Przepis polecony przez Danutę Hark-Mieczkowską.
Przepis:
"SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK
2,5 szkl. mąki,
2 duże łyżki cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki pr.do pieczenia,
1 cukier waniliowy jedno jajko,
1 margaryna,
1 serek waniliowy 150gr.
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części. Jedną część położyć na blaszkę,dobrze jest posypac odrobiną tartej bułki, na to połówki jabłek obranych i wydrążonych. Wszystko przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godz. w temp.180st. Gorący placek polać polewą z 1 łyżki śmietany i 1szkl. cukru pudru"
Ciasto nie doczekało się polewy. Zostało zjedzone w ciągu dwóch godzin. Treściwe, proste i pyszne z lodami.
Ostatni wypiek był całkiem niedawno. Żaneta Serocka poleciła ciekawie wyglądającą tartę jabłkową Aniuli.
Rękawica Majunto |
Przepis TU ---->http://www.wielkiezarcie.com/recipe36199.html
Pyszna, bo smakuje jak tradycyjny jabłecznik.
Ciastem, które najbardziej mi smakowało i wygrało nagrodę niespodziankę dla autora polecenia jest..........................................................CIASTO WŁOSKIE
Dlaczego właśnie te? Zaskoczyło mnie bardzo wyglądem takiego sycylijskiego placka, jabłka posklejane ciastem, chciałam od razu wyrzucić razem z blaszką :P W smaku jednak boskie. Orzechy włoskie i jabłka to niezwykłe połączenie. Przeważył także fakt, że posmakowało małżowi, który nie przepada za jabłecznikami (fan serników).
Ciasto orzechowo-cynamonowe z jabłkami wyszło prawie tak samo. Pewnie zauważyliście po zdjęciach. Jednak właśnie to prawie zrobiło niezłą różnicę. Sposób wykonania był zupełnie inny i wyszło takie płaskie i smak już też trochę gorszy.
Joanna Zaucha gratuluję :*
Jak na razie mamy dosyć i ciast i jabłek, ale jak znacie jakieś dobre to wrzucajcie linki lub przepisy. Odpoczniemy, skorzystamy ;)
Twoje wypieki wyglądają atrakcyjnie, widać, że bardzo lubisz cynamon, ja zawsze daję go symbolicznie. Fantastyczna zabawa, byłam ciekawa, które ciasto najbardziej Ci zasmakuje. Nigdy nie piekłam połówek jabłek w cieście. Łanie to wygląda. Dodam Twój post do zakładek i może w przypływie chęci też coś upiekę.
OdpowiedzUsuńO tak cynamon lubię :) Zwłaszcza z owocami :)
Usuńomniomniom... ile dobra!
OdpowiedzUsuńOj jabłeczniki to zdecydowanie nie moje ciasta ;p
OdpowiedzUsuńJa tam uwielbiam szarlotkę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńsą po prostu pycha!
Dziękować :*
OdpowiedzUsuńNajbardziej apetycznie wygląda tarta i tylko na nią bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńa więc liczy się smak a nie wygląd, skoro posmakowało Ci to które najmniej przypadło Ci wizualnie do gustu :D
Nie lubię ciast z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńWszystkie wyglądają apetycznie. Szczególnie zaciekawiło mnie to na kształt tarty oraz z połówkami jabłek - chętnie wypróbuję te przepisy ;)
OdpowiedzUsuńMój facet na szczęście jest fanem szarlotek :D
Mmm, uwielbiam ciasta z jabłkami.. Narobiłaś mi ochoty ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, oj ja tam zjadłabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńAle przepysznie wyglądają te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka :)
http://niebioeski.blogspot.com
Uwielbiam jabłka w każdej postaci. W weekend zrobię ciasto włoskie bo bardzo mnie zaintrygowało. A szarlotkę z połówek jabłek znam doskonale :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny konkurs zrobiłaś:)
OdpowiedzUsuńWidzę sporo cynamonu, uwielbiam go :) U mnie też wszystkie potrawy wyglądają na spalone, bo wszystko co na słodko posypuję cynamonem, a co nie na słodko to sypię papryką mieloną- takie moje dwa małe uzależnienia :D